Andere activiteiten

Ontharder

De waterhardheid wordt bepaald door de hoeveelheid calcium- en magnesiumionen (doorgaans ?kalk? genoemd) te meten.

Ze wordt uitgedrukt in Franse graden (°F). Het water is zacht onder 15°F, hard tussen 15°F en 30°F, en erg hard boven 30°F. Deze aanduiding moet worden vermeld op de jaarlijkse factuur van uw verdeler van leidingwater (totale hardheid TH)..

Het ontharden van water gebeurt met ionenwisselaarharsen: miljoenen microballetjes worden in een reservoir geplaatst waar het te ontharden water doorheen stroomt. Deze balletjes worden vooraf geladen met natriumionen. Deze ionen worden ingewisseld tegen de calcium- en magnesiumionen die aan de basis liggen van de waterhardheid. Dit is de « actieve » fase van het onthardingsproces.

Geleidelijk raken de harsen verzadigd en verliezen ze hun doeltreffendheid. Dat betekent echter niet dat ze moeten worden vervangen: het volstaat om ze te regenereren met een zoutoplossing, waarvoor een speciaal zout met een zeer hoog zuiverheidsgehalte wordt gebruikt. Als deze zoutoplossing in contact komt met de harsen, worden de magnesium- en calciumionen opnieuw vervangen door natriumionen, die de reglementaire referentiewaarde van 200 mg/liter niet overschrijden. De ongewenste ionen worden door de zoutoplossing afgevoerd naar de riolering, waarna een nieuwe onthardingsfase kan beginnen.

Airconditioning

Vroeger werd airconditioning eerder beschouwd als een luxeproduct dat schadelijk was en veel lawaai maakte. Door de jaren heen is het echter uitgegroeid tot een stil en betaalbaar toestel dat een heus comfort schept in uw woning.

Er zijn tal van modellen op de markt. Gezien de vele types van toestellen is het echter belangrijk om duidelijk uw wensen en behoeften te bepalen, zodat u zeker de juiste keuze maakt.

Eerst moet u nagaan welke oppervlakte u wilt voorzien van airconditioning. Wilt u een installatie voor één vertrek of voor uw volledige woning? Zult u er slechts af en toe of heel vaak gebruik van maken?

Al deze vragen kunnen op het eerste gezicht misschien overbodig lijken, maar zijn van essentieel belang om de gepaste installatie te kiezen. U zult ook de ligging van de vertrekken in uw woning moeten bestuderen, evenals de warmte-isolatie en het aantal personen die er wonen, om een goed inzicht te krijgen in de reële noden van uw woning en haar bewoners.

De bepaling van uw behoeften is uiterst belangrijk om niet te verdwalen in de talloze opties en kenmerken, die uw budget kunnen doen ontsporen.

Voor u een keuze maakt, moet u controleren of het toestel aan vier grote criteria voldoet:

 • Controleer eerst wat het koelvermogen van het toestel is, zodat u zeker bent dat u zich een doeltreffende machine aanschaft.
 • Als u kiest voor een omkeerbaar model, dient u het warmtevermogen van uw airconditioning te berekenen.
 • Ga ook na wat het ontvochtingsvermogen van uw toestel is. Doorgaans wordt het berekend in liter per dag. Hoe hoger dit vermogen, hoe beter de ruimte zal afkoelen.
 • Tot slot dient u ook het stroomverbruik te controleren, zodat u in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer u uw elektriciteitsfactuur in de bus krijgt.

Vooraleer u een airconditioning koopt, kunt u in elk geval best het advies inwinnen van een vakman.

Het omzetten van aardgas naar propaan(SIME)

Control tank

U vindt meer informatie via deze link : http://www.informazout.be/home/1.pageform/p/266

Ontkalken

Of uw warme water nu wordt verwarmd door een elektrische boiler of via het verwarmingssysteem, na een tijd zal er in nagenoeg heel uw installatie kalkafzetting ontstaan. De hoeveelheid kalk hangt af van de waterhardheid in uw gemeente.

Om gedurende lange tijd een optimale warmwatertoevoer en een goede hygiëne te garanderen, raden wij u aan om uw sanitair warmwatersysteem zeker om de 3 tot 4 jaar schoon te maken (afhankelijk van de waterhardheid).

Waarom is het belangrijk om regelmatig schoon te maken?

 • Om kalk te verwijderen.
  Kalk vormt een isolerende laag op de warmtewisselaar. Een afzetting van één millimeter volstaat om het brandstofverbruik met ongeveer 10% te doen stijgen. Door de boiler te ontkalken, stijgt het warmterendement en daalt het brandstofverbruik.
 • Om afzetting tegen te gaan.
  De roestdeeltjes en het vuil stapelen zich op de bodem van de boiler op. Deze afzetting vormt de ideale voedingsbodem voor bacteriën zoals legionella, vooral wanneer het water gematigd is en stil staat. Het regelmatig schoonmaken van de boiler vermindert het risico op besmetting met deze bacterie aanzienlijk.
 • Om komaf te maken met roest.
  Temperatuurschommelingen veroorzaken spanningen in de metaalstructuur van de boiler, waardoor er heel kleine scheurtjes ontstaan. Het water sijpelt erin, waardoor roest kan ontstaan die de boiler aantast. Wanneer de specialist de boiler schoonmaakt, controleert hij altijd de staat van de beschermingsanode, die bedoeld is om de roestvorming te vertragen.