4 slimme tips van SENEC

1) Uw radiatoren ontluchten? Zó doet u dat.

Tegen het einde van de zomer hoopt de lucht zich zowat overal in de radiatoren op. Wanneer ze dan ontlucht worden kunnen ze terug maximaal warmte afgeven. Begin altijd op de laagste verdieping. Zo daalt de druk in het circuit en verzamelt de lucht zich in de bovenste radiatoren. Ontlucht ze daarom als laatste. Voeg daarna water toe via de vulkraan van de ketel en controleer via de manometer (op het bedieningspaneel of naast de ketel) of de juiste druk is ingesteld. En als u twijfelt, vraag dan gerust advies aan een erkend technicus.

2) Vergeet de schoorsteen en de tank niet.

Stookolie produceert veel roet. Een schoorsteen vol roet verhoogt ook het risico op brand en op de uitstoot van giftige gassen. Ook zal de schoorsteen minder goed trekken. En hierdoor neemt het energieverbruik toe. Een zuivere schoorsteen zorgt er dus voor dat uw verwarming goed blijft werken. De jaarlijkse reiniging ervan is trouwens verplicht. Voor een aardgasketel zal de technicus bij ieder onderhoud nagaan of het wel nodig is om de schoorsteen te vegen. Aardgas stoot immers minder afval uit.

3) Uw thermostaat is ook belangrijk.

Een thermostaat wordt best in de woonkamer geplaatst omdat het de belangrijkste leefruimte is. Rechtstreekse koude of warme of koude luchtstromen zijn uit den boze. Wanneer hij goed afgesteld is, bespaart u zo’n 7 tot 10% energie. Als u overdag werkt, zet dan de verwarming lager voor u vertrekt en laat ze aanslaan nét voor u terug thuiskomt. Een half uur voordat u naar bed gaat of gaat werken, kunt u de verwarming al lager zetten. Er is immers altijd restwarmte. ‘s Nachts volstaat 17°C als comforttemperatuur.

4) Laat uw ketel op tijd vervangen.

Als uw ketel ouder is dan 15 jaar, wordt hij best vervangen. Oudere systemen zijn immers grote energieverslinders en weinig milieuvriendelijk. Een nieuwe ketel verwarmt uw woning dus zuiniger en milieuvriendelijker, én biedt meer comfort. Bij regelmatige storingen worden herstellingen trouwens alleen maar duurder. En ook de energierekening stijgt, zelfs als u niets aan uw gewoontes verandert. Overweeg daarom om uw ketel te vervangen wanneer uw verbruik blijft stijgen en het rendement daalt tot minder dan 85%.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2020

Alle rechten voorbehouden

Website by Dexville