4 slimme tips van SENEC

Geplaatst op 17 juli 2019 - categorieën: Verwarmingsketel
4 slimme tips van SENEC

Verwarming is een vak apart. Daarom verloopt de installatie en het onderhoud steevast door een geschikte en vaak erkende vakman. Toch is het als eigenaar of huurder interessant om op de hoogte te zijn. De veiligheid en het comfort in uw woning en de factuur aan het einde van de rit zijn immers wel van belang voor u. SENEC, specialist in verwarming en airco, geeft 4 slimme tips om uw energieverbruik in te perken.

1) Lucht in uw centrale verwarming

Hoort u iets borrelen of tikken, of warmen uw radiotoren niet goed op? Dan zitten er mogelijk luchtbellen in uw centrale verwarming. Naast het vervelende geluid verspilt u ook nog eens nodeloos energie. Het ontluchten van uw verwarming is dus cruciaal, en al bij al een eenvoudig klusje.

Hoe u dat doet?

  • Laat uw radiatoren 15 minuten draaien op de hoogste temperatuurstand.
  • Schakel de verwarming uit en wacht 10 minuten.
  • Start met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt. Sluit de radiatorkraan en plaats een bakje onder de ontluchtingskraan.
  • Draai met een schroevendraaier of een ontluchtingssleutel de ontluchtingskraan naar links tot er water verschijnt. Let wel, draai de kraan nooit helemaal open.
  • Vervolgens draait u ze weer dicht.
  • Wanneer alle radiatoren ontlucht zijn, kunt u de cv-ketel weer inschakelen. Controleer wel de waterdruk via de manometer zodat deze tussen 1,5 en 2 bar ligt. Indien dat niet het geval is, voegt u water toe via de vulkraan.

TIP! Begin steeds op de laagste verdieping en werk verder naar boven. Aangezien lucht steeds het hoogste punt opzoekt, ontlucht u de bovenste radiatoren best als laatste.

Twijfelt u over iets of lukt het niet meteen? Dan kunt u SENEC steeds contacteren.

2) Stel uw thermostaat goed in

Door uw thermostaat goed in te stellen, bespaart u zo’n 7 tot 10 procent energie. Maar wat betekent dat precies, goed instellen? Zorg ervoor dat uw ketel niet nodeloos lang opwarmt. Het klopt dat u de temperatuur beter zo constant mogelijk houdt. Toch doet u er goed aan de temperatuur te verlagen, wanneer u langer dan twee uur het huis uit bent. Doet u daarentegen boodschappen en bent u in een mum van tijd terug? Verlaag de temperatuur dan niet! Het heropstarten van de verwarmingsketel kost namelijk het meeste energie.

TIP! Wijzig de temperatuur al een halfuur voor u vertrekt of gaat slapen! De restwarmte zorgt er immers voor dat u de wijziging niet meteen voelt.

3) Vervang uw ketel tijdig!

Veel mensen denken pas aan vervanging wanneer hun ketel het volledig begeeft. De kans bestaat dat u dan onnodige risico’s heeft genomen en zinloze kosten heeft gemaakt. Jammer, maar helaas. Denk vroeger aan de vervanging van uw ketel en wees gerust.

TIP! Weet u niet wanneer uw installatie aan vervanging toe is? Bekijk onze vorige blog. U komt er te weten wanneer u uw huidige toestel in vraag moet stellen.

4) Vergeet uw schoorsteen niet!

Niet alleen uw verwarmingsketel moet zuinig zijn, ook de schoorsteen waar uw centrale verwarming in uitkomt, staat maar beter op punt. Wanneer u stookolie verbrandt, hopen onverbrande deeltjes zich immers op in de schoorsteen. Ze vormen een roetlaag waardoor uw verwarming niet optimaal werkt. Hierdoor stijgt niet alleen uw energiefactuur, maar boet u ook in aan veiligheid. Zo’n roetlaag is namelijk heel erg brandbaar.

TIP! Wist u dat het jaarlijks reinigen van uw schoorsteen voor bepaalde verwarmingsinstallaties verplicht is? Maak vrijblijvend een afspraak met SENEC en laat uw schoorsteen tijdig reinigen.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2023

Alle rechten voorbehouden - Cookiebeleid - Privacybeleid

Website by Dexville