Cv-ketel veranderen? Dit zijn de aandachtspunten.

Geplaatst op 31 juli 2019 - categorieën: Verwarmingsketel
Cv-ketel veranderen? Dit zijn de aandachtspunten.

U denkt erover na uw Cv-ketel te veranderen? Een nieuwe verwarmingsketel aanschaffen op het moment dat de oude het volledig begeeft? Dat is geen goed idee. Stijgt uw energiefactuur? Heeft u regelmatig panne? Of is uw installatie meer dan 15 jaar oud? In dergelijke gevallen is het aangewezen om uit te kijken naar een nieuwe verwarmingsketel. Het is echter niet eenvoudig kiezen tussen de verschillende ketels. Met welke aandachtspunten u beter rekening houdt, leest u in deze blog.

Wanneer is uw installatie aan vervanging toe?

Als uw verwarmingsketel al vijftien jaar dienst doet, doet u er goed aan stilaan uit te kijken naar een nieuw exemplaar. Een oude ketel kampt vaak met een hoger verbruik, en is een vogel voor de kat als het op wisselstukken aankomt. Ook de nieuwste milieuvereisten leiden vaak tot kopzorgen. Is uw ketel helemaal niet zo oud en ondervindt u toch problemen met uw warm water? Misschien gaat uw rendement er wel op achteruit. Als uw rendement onder de 90% zakt, haalt u beter een nieuwe installatie in huis. Een lager rendement weerspiegelt zich overigens vaak op de energiefactuur. Ook uw oplopende energiekosten kunnen dus een belletje doen rinkelen. Last but not least, wanneer u veel problemen met uw ketel ondervindt, zoals onder andere pannes, storingen of waterlekken, dan overweegt u beter een waardevolle vervanger.

Van Cv-ketel veranderen, maar welk vermogen?

In bovenstaande gevallen is de aankoop van een nieuwe installatie een investering die loont. Maar vooraleer u tot een aankoop overgaat, zijn er een aantal aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Of u nu voor een solo- of een combiketel gaat, of voor een mazout– of condensatieketel kiest, stilstaan bij het vermogen van uw ketel is de eerste stap. Uw verwarmingsbehoeften staan centraal om de juiste keuze te maken. Een ketel met té veel vermogen kost u jammer genoeg nodeloos veel geld. Laat uw vermogen dus inschatten door een expert.

Weersafhankelijke regeling

Als u dan toch een nieuwe ketel aanschaft, kan die maar beter zo zuinig mogelijk zijn. Bij oude ketels wordt de temperatuur geregeld via een ketelthermostaat, zodat de ketel zijn temperatuur blijft behouden, ongeacht of u eigenlijk water of verwarming nodig heeft. Een kamerthermostaat of thermostatische kranen in meerdere kamers bieden hier soelaas want deze schakelen uw ketel aan of uit op basis van de temperatuurschommelingen. Maar het kan nog beter! Een weersafhankelijke regeling zorgt ervoor dat uw woning verwarmd wordt in functie van de buitentemperatuur. Op die manier verlaagt u de temperatuur van de ketel, beperkt u verliezen en verbruikt u bijgevolg minder. Om zo’n regeling echter optimaal te laten werken, is de plaatsing van de buitenvoeler cruciaal.

Op SENEC kunt u rekenen

Dat de ruimte waarin uw installatie zich bevindt, voldoende verlucht moet worden, spreekt voor zich. De werking alsook de veiligheid van uw installatie zijn hieraan onderhevig. Wanneer u een nieuwe installatie in huis haalt, controleert u best de eisen wat luchttoevoer, ventilatie en rookgasafvoer betreft, deze zijn namelijk sterk afhankelijk van uw toestel. Aangezien de regelgeving van technische en complexe aard is, is het aangeraden om een erkende technicus te contacteren. SENEC helpt u daar graag bij.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2023

Alle rechten voorbehouden - Cookiebeleid - Privacybeleid

Website by Dexville