Cv-ketel veranderen? Dit zijn de aandachtspunten.

Door uw oude verwarmingsketel te vervangen, bespaart u gegarandeerd energie. Hou wel rekening met een aantal zaken. Oudere cv-ketels hebben bijna altijd een te hoog vermogen. Hierdoor springt de ketel voortdurend aan en uit om op temperatuur te blijven. Dat kost veel energie en beperkt de levensduur van uw ketel. Laat daarom het exacte vermogen door een specialist bepalen.

Een weersafhankelijke regeling houdt rekening met de buitentemperatuur via een buitenvoeler. Die moet op de juiste plaats hangen, idealiter op een noordelijke of noordwestelijke gevel. Thermostatische knoppen aan radiatoren in ruimtes met een kamerthermostaat plaatsen, is geen goed idee. Dan werken beide systemen elkaar tegen. In andere ruimtes zijn zulke knoppen wel een goede oplossing.

Oude installaties zijn een broeihaard van afzettingen. Komen die in een nieuwe ketel terecht, zorgt dat voor problemen. De nieuwste ketels hebben immers een beperkte waterdoorgang waardoor er risico is op verstoppingen. Dat valt vaak buiten de garantie. Filters aan de ingang en uitgang van de ketel kunnen dat voorkomen.

In de buizen van een oude vloerverwarming hoopt zuurstof op. Hoe meer zuurstof, hoe slechter de werking van het systeem. Dan treden corrosie en kalkvorming op en de waterkwaliteit neemt af. Uiteindelijk verstopt de ketel.

In 2030 stopt Nederland de uitvoer van gas naar ons land. Meer dan 1,5 miljoen gezinnen moeten dan overstappen op andere leveranciers. Maar de gassoorten verschillen en veel ketels zullen mogelijks niet meer werken zoals het hoort. Wie vandaag zijn ketel laat vervangen, kiest best voor een toestel dat zich aanpast aan beide soorten gas.

Laat ook de diameter van de toevoerleiding tussen tank en ketel controleren bij vervanging van uw oude stookolieketel. Een te grote leiding zorgt voor te veel lucht in het circuit. Bij gasketels bestaat dit probleem niet.
Meestal wordt een stookketel op hoge temperatuur vervangen door een condensatieketel. De temperatuur van de afvoergassen ligt lager. Daarom moet ook het rookgasafvoerkanaal worden vervangen. Anders condenseren de rookgassen in de schouw, met het risico op vochtproblemen.

Volgens de wetgeving moeten zowel boven- als onderverluchting worden voorzien in de stookruimte. In principe moet de controleur het toestel afsluiten als hij vaststelt dat daarvoor niet het nodige gedaan is. Wie een ketel combineert met een elektrische boiler, kan die beter laten vervangen door een cv-boiler of doorstromer.

Wie overschakelt van verwarming op hoge temperatuur naar lage temperaturen, laat best controleren of het warmteafgifte-systeem geschikt is om op die temperaturen te verwarmen. Soms kunt u de bestaande radiatoren laten staan, na grondige isolatie van de oude woning.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2020

Alle rechten voorbehouden

Website by Dexville