Een kijkje in de toekomst

Geplaatst op 19 juni 2019 - categorieën: Verwarmingsketel
Een kijkje in de toekomst

De laatste decennia werd milieubewust wonen eigenlijk vanzelfsprekend. Moderne woningen verbruiken ondertussen zo’n 35% minder energie in vergelijking met die uit jaren 80. Ze worden ook gezonder en meer comfortabel. Welke vernieuwingen kunnen we de volgende jaren nog verwachten? Wij nemen alvast een kijkje in de toekomst.

Met steeds betere isolatie en ventilatie wordt verwarmen in de toekomst misschien helemaal niet meer nodig. Maar er blijft natuurlijk wel de wens van Vlaanderen om zoveel mogelijk oude woningen te renoveren. En daarbij zal er nog altijd nood zijn aan optimale verwarming. In de toekomst zullen woningen eerst ‘slimmer’ worden. Uw woning zal zelf kunnen bepalen wanneer en hoe te verwarmen. Thermostaten worden bijvoorbeeld zelflerend. Ook de verbinding met andere slimme systemen in de woning zorgen voor een efficiënter energiebeheer.

We zullen ook een evolutie zien naar collectieve warmtenetwerken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld de restwarmte van datacenters of elektriciteits-centrales.
Ook vloerverwarming eist meer en meer zijn plaats op. Ze heeft misschien meer tijd nodig om op te warmen dan systemen met klassieke radiatoren, maar het kost wel minder energie.

Er wordt ondertussen volop onderzoek gedaan om onze woningen zo efficiënt mogelijk te verwarmen met zo weinig mogelijk energie. Eén van die nieuwe technologieën is koude-warmte opslag of Boorgat-Energie-Opslag (BEO). Daarmee worden koude en warmte opgeslagen in de onderlagen van de bodem. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de ‘oneindige batterij’. Zulke brandstofcellen zetten de energie uit chemische reacties om in elektriciteit, waarbij de chemische stoffen onafgebroken kunnen worden aangevoerd. Biogas is nog zo’n technologie. Het wordt gewonnen door voedselafval te laten afbreken door microben, waarbij methaan en koolstofdioxide ontstaan. En tenslotte winnen warmtepompen al een tijdje aan populariteit. Ze zullen dus steeds efficiënter worden.

Er is dus veel onderzoek en ontwikkeling naar energiezuinig wonen. En zolang hierin geïnvesteerd wordt, zijn we verzekerd van een warme toekomst.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2023

Alle rechten voorbehouden - Cookiebeleid - Privacybeleid

Website by Dexville