Verwarmingspremies. Er zijn er meer dan u denkt.

Geplaatst op 3 juli 2019 - categorieën: Verwarmingsketel, Wetgeving
Verwarmingspremies. Er zijn er meer dan u denkt.

Er zijn meer verwarmingspremies dan u denkt. De grootste energieverbuiker in de meeste huishoudens is de verwarming. Het goede nieuws is dat daarop bespaard kan worden. Een condensatieketel kan bijvoorbeeld uw oude installatie of hoogrendementsketel vervangen. En ook een microwarmte-krachtkoppeling of een warmtepomp behoren tot de mogelijkheden. Een warmtepomp haalt zijn warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Door een energiezuinige verwarmingsinstallatie kunt u in aanmerking komen voor premies van de overheid.

Renovatiewerken met installatie van centrale verwarming kunnen in aanmerking komen voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Deze premie is onder andere afhankelijk van de inkomenssituatie. De woning moet ook minstens 30 jaar oud zijn. Als u uw hout- of kolenkachel of open haard vervangt door een gaskachel of gashaard, hebt u misschien zelfs recht op een premie voor de vervanging van individuele verwarmingsystemen op vaste brandstoffen. De Vlaamse overheid biedt ook financiële ondersteuning voor de installatie van warmtekrachtkoppelingen (WKK’s) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.

Via uw netbeheerder heeft u daarnaast recht op een premie voor de installatie van een warmtepomp in een woning. Die warmtepomp premie wordt nog eens verdubbeld als de warmtepomp wordt geplaatst ter vervanging van een bestaande elektrische verwarming (voor gebouwen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet waren aangesloten met toepassing van het exclusieve nachttarief). Een warmtepomp verbruikt natuurlijk nog altijd elektriciteit, maar ze is veel zuiniger dan een elektrische verwarming: gemiddeld verbruikt een warmtepomp 5 à 6 MWh, terwijl dat bij elektrische verwarming makkelijk het dubbele tot driedubbele is.

Van elektrische verwarming naar centrale verwarming omschakelen komt in principe ook in aanmerking voor de Vlaamse energielening en voor de renovatiepremie. En als u minstens drie energiebesparende maatregelen neemt, kunt u zelfs een Totaalrenovatiebonus krijgen. Een aantal gemeenten voorziet trouwens ook in een gemeentelijke of provinciale premie.
Er zijn dus heel wat mogelijkheden. U vindt alle informatie hier.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2023

Alle rechten voorbehouden - Cookiebeleid - Privacybeleid

Website by Dexville