Algemeen

Onderhoud

Wetgeving: waaraan moet uw verwarmingsketel voldoen?

Het is niet altijd evident om als particulier te begrijpen aan welke voorwaarden een verwarmingsketel moet voldoen. Niemand houdt van de kleine lettertjes, maar soms zijn ze erg belangrijk. De Europese Ecodesign-verordening van 2015 verhoogde bijvoorbeeld de minimum-vereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen. Maar ook de Vlaamse Overheid stelt een aantal eisen voor de keuring en het onderhoud van uw toestel.

De Ecodesign-verordening verplicht de vervanging van oude verwarmingsketels niet. Maar áls het toestel wordt vervangen, dan moet dat voldoen aan de minimumvereisten. Meestal zal er een condensatieketel geplaatst moeten worden, maar andere milieuvriendelijke technologieën zijn ook mogelijk (warmtepomp, zonneboiler, micro-WKK, …). Zolang uw cv-ketel niet defect is, mag hij in gebruik blijven, indien de installatie in Vlaanderen ook voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud.

Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is wél een verplichting. Centrale stooktoestellen op gas moeten 2-jaarlijks, en centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof moeten 1 keer per jaar onderhouden worden. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende technicus. Een onderhoud omvat de reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer, de controle van de algemene staat van het stooktoestel, de controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht, en de controle van de verbranding. Deze regels zijn alleen van toepassing op centrale stooktoestellen (centrale verwarming). Voor elektrische verwarmingstoestellen en afzonderlijke stooktoestellen die niet zijn aangesloten op een centrale ketel, gelden andere regels. Een periodieke onderhoudsbeurt neemt tijd in beslag. Een ervaren technicus is al snel 1 à 2 uur bezig. We geven u graag meer info.

Wist u dat…

  • Wist u dat verwarmingsinstallaties van meer dan 20 kW en ouder dan 5 jaar een energie-audit moeten ondergaan? Na deze audit krijgt u van de technicus een rapport met tips om de prestaties van uw toestel te verbeteren. Het rapport vermeldt ook de energiebesparing na vervanging door een energiezuinige ketel.
  • ‘Tikt’ uw ketel soms? Het aanzetten van de warmwaterkraan vraagt de warmtewisselaar om snel water op te warmen. Het tikkende geluid is daarom meestal een gevolg van de uitzetting van onderdelen en leidingen. No worries.
  • Wist u dat u met de installatie van een nieuwe ketel zo’n 30% op uw factuur kan besparen?
  • Wist u dat u beter niets op de radiatoren legt? Bedekte radiatoren verliezen 10% van hun efficiëntie.
  • Wist u dat een gasketel in waakstand jaarlijks tot 250 m3 gas ‒ dus ook geld ‒ verliest? Schakel hem daarom uit bij lange afwezigheid of in de zomer.
  • Wilt u graag besparen op uw energiefactuur? Met de thermostaat wat lager en een extra trui aan, bespaart u al snel 7%!
  • Wist u dat de kost voor verwarming meer dan 50% tot 70% uitmaakt van uw complete energiefactuur? Een lagere factuur begint dus bij… een lager verbruik. En daar zorgen een goede ketel en goed onderhoud voor.
  • Wist u dat veel van de nieuw geplaatste condensketels zonder de installatie van een buitenvoeler of compatibele thermostaat niet kúnnen condenseren? Laat dus best even nakijken bij uw volgende onderhoud.
  • Wist u dat u ook zonder zonnepanelen gebruik kan maken van zonne-energie? Gebruik de zon om uw huis natuurlijk op te warmen: hou overdag de gordijnen open. Da’s gratis.

Waar moet u op letten bij een nieuw verwarmingstoestel?

Niet alleen u, maar ook onze overheden dragen een zuinig energieverbruik hoog in het vaandel. Zowel op Europees als Vlaams niveau gelden er enkele verplichtingen voor uw centrale verwarming. Het zijn vaak kleine lettertjes die toch grote gevolgen met zich mee kunnen brengen. Wij van SENEC zorgen ervoor dat u steeds in orde bent.

Europa trekt minimumvereisten op

In 2015 verhoogde Europa de minimumvereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen. Uw oude verwarmingsketel veranderen is bij deze niet verplicht, maar aan de aankoop van een nieuwe installatie zijn er wel enkele vereisten verbonden. Zo mag de energie-efficiëntie van uw nieuwe toestel zich niet onder de 86% bevinden. De minimumrendementen worden aanzienlijk opgetrokken, waardoor het energieverbruik drastisch afneemt. Voor een bepaald type was er echter een uitzondering, maar deze is sinds 2018, naar aanleiding van een verstrenging, zo goed als weggewerkt. Met deze wettelijke voorschriften in het achterhoofd kiezen veel mensen vandaag de dag voor een condensatieketel. Maar ook andere milieuvriendelijke technologieën winnen aan terrein. Denk maar aan warmtepompen en zonneboilers.

Elke installatie heeft een energielabel

Niet alleen de installaties zelf moeten energiezuiniger en duurzamer worden, ook de consument moet bewuster omgaan met energie. De introductie van de energielabels moet consumenten in staat stellen om bewustere keuzes te maken. Het label verbetert immers de leesbaarheid van energieprestaties. Op die manier kunt u, als consument, eenvoudig toestellen vergelijken. Staar u echter niet blind op de labels, de specifieke eigenschappen van uw gebouw of van uw verwarmingssysteem spelen ook een belangrijke rol in het beslissingsproces. Kortom, de energielabels kunnen de rol van een vakman niet zomaar overnemen. De meest geschikte oplossing vinden voor uw verwarming is een gedeelde verantwoordelijkheid. Onze specialisten bij SENEC staan alvast klaar om u te helpen bij uw keuze.

Ook in Vlaanderen zijn er verplichtingen

Uw centrale verwarmingsinstallatie moet ook in Vlaanderen aan een aantal vereisten voldoen. Voor de ingebruikname van een nieuwe of gewijzigde cv-installatie dient deze gekeurd te worden. Naast deze keuring vindt er jaarlijks, in geval van stookolie, of tweejaarlijks in geval van gas, een verplicht onderhoud plaats. Een erkende technicus komt dan ter plaatse om uw installatie na te kijken.

Wat zo’n onderhoud precies inhoudt?

  • Reiniging en controle van de schoorsteen of rookafvoer
  • Controle van de algemene staat van het toestel
  • Nazicht van de verluchting in het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • Controle van de verbranding

De keuring en het onderhoud van uw installatie, is waarschijnlijk niets nieuw, maar heeft u al gehoord van een verwarmingsaudit? Als uw centrale verwarmingsinstallatie al vijf jaar dienst doet en een vermogen heeft van 20 kW of meer, dan is zo’n audit verplicht. Een erkende technicus voert in dat geval een grondig onderzoek zodat dat uw verwarmingsinstallatie en zijn rendement in lijn liggen met uw verwarmingsbehoeften.

Ziet u door het bos de bomen niet meer met al die voorschriften, richtlijnen en regeltjes? Contacteer ons gerust, SENEC helpt u graag verder.