Wetgeving: waaraan moet uw verwarmingsketel voldoen?

Niemand houdt van de kleine lettertjes, maar soms zijn ze erg belangrijk. De Europese Ecodesign-verordening van 2015 verhoogde bijvoorbeeld de minimum-vereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen. Maar ook de Vlaamse Overheid stelt een aantal eisen voor de keuring en het onderhoud van uw toestel.

De Ecodesign-verordening verplicht de vervanging van oude verwarmingsketels niet. Maar áls het toestel wordt vervangen, dan moet dat voldoen aan de minimumvereisten. Meestal zal er een condensatieketel geplaatst moeten worden, maar andere milieuvriendelijke technologieën zijn ook mogelijk (warmtepomp, zonneboiler, micro-WKK, …). Zolang uw cv-ketel niet defect is, mag hij in gebruik blijven, indien de installatie in Vlaanderen ook voldoet aan de verplichtingen voor keuring en onderhoud.
Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is wél een verplichting. Centrale stooktoestellen op gas moeten 2-jaarlijks, en centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof moeten 1 keer per jaar onderhouden worden. Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende technicus. Een onderhoud omvat de reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer, de controle van de algemene staat van het stooktoestel, de controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht, en de controle van de verbranding. Deze regels zijn alleen van toepassing op centrale stooktoestellen (centrale verwarming). Voor elektrische verwarmingstoestellen en afzonderlijke stooktoestellen die niet zijn aangesloten op een centrale ketel, gelden andere regels. Een periodieke onderhoudsbeurt neemt tijd in beslag. Een ervaren technicus is al snel 1 à 2 uur bezig. We geven u graag meer info.

Wist u dat…

  • Wist u dat verwarmingsinstallaties van meer dan 20 kW en ouder dan 5 jaar een energie-audit moeten ondergaan? Na deze audit krijgt u van de technicus een rapport met tips om de prestaties van uw toestel te verbeteren. Het rapport vermeldt ook de energiebesparing na vervanging door een energiezuinige ketel.
  • ‘Tikt’ uw ketel soms? Het aanzetten van de warmwaterkraan vraagt de warmtewisselaar om snel water op te warmen. Het tikkende geluid is daarom meestal een gevolg van de uitzetting van onderdelen en leidingen. No worries.
  • Wist u dat u met de installatie van een nieuwe ketel zo’n 30% op uw factuur kan besparen?
  • Wist u dat u beter niets op de radiatoren legt? Bedekte radiatoren verliezen 10% van hun efficiëntie.
  • Wist u dat een gasketel in waakstand jaarlijks tot 250 m3 gas ‒ dus ook geld ‒ verliest? Schakel hem daarom uit bij lange afwezigheid of in de zomer.
  • Wilt u graag besparen op uw energiefactuur? Met de thermostaat wat lager en een extra trui aan, bespaart u al snel 7%!
  • Wist u dat de kost voor verwarming meer dan 50% tot 70% uitmaakt van uw complete energiefactuur? Een lagere factuur begint dus bij… een lager verbruik. En daar zorgen een goede ketel en goed onderhoud voor.
  • Wist u dat veel van de nieuw geplaatste condensketels zonder de installatie van een buitenvoeler of compatibele thermostaat niet kúnnen condenseren? Laat dus best even nakijken bij uw volgende onderhoud.
  • Wist u dat u ook zonder zonnepanelen gebruik kan maken van zonne-energie? Gebruik de zon om uw huis natuurlijk op te warmen: hou overdag de gordijnen open. Da’s gratis.

Vind uw dichtstbijzijnde senec kantoor

zoeken

© SENEC, 2020

Alle rechten voorbehouden

Website by Dexville