Warmtepompen

Warmtepompen zijn wellicht de meest gekende vorm van verwarmingssystemen op hernieuwbare energie. Een warmtepomp kunt u gebruiken voor het verwarmen van uw interieur, het verwarmen van uw sanitaire water en het koelen van uw gebouw. Het werkingsproces van een warmtepomp is vrij eenvoudig. De pomp neemt energie uit de buitenlucht of de ondergrond en pompt die in het buitengedeelte op tot ze bruikbaar is om te verwarmen. Vervolgens wordt de warmte via het systeem afgegeven aan de ruimte die verwarmd moet worden. Een warmtepomp heeft verschillende voordelen. Enerzijds is er natuurlijk de milieuwinst. U gebruikt géén fossiele brandstoffen meer en u verwarmt zeer milieubewust. Daarnaast kunt u warmtepompen ook gebruiken om uw woning af te koelen op arme dagen. Deze systemen volstaan ook ruimschoots om uw gebouw te verwarmen, zodat u volledig kunt vertrouwen op één energiezuinig systeem.

Heeft u vragen over warmtepompen?

Onze koeltechniekers staan voor u klaar.

Stel uw vraag

De SENEC-aanpak

Om kwaliteit te garanderen, gaan we steeds op dezelfde manier te werk.

We nemen telefonisch contact op om uw vraag te bespreken

We luisteren en zoeken de geknipte vakman.

We plannen een bezoek ter plaatse met een specialist

U zorgt dat u thuis bent.

We bespreken uw noden en verwachtingen

Zo combineren we onze expertise en uw behoeftes.

We stellen een offerte op maat op

Geen kleine lettertjes, enkel duidelijke afspraken.

U neemt rustig de tijd om de offerte te overlopen, wij zijn er om uw vragen te beantwoorden

We zijn er om uw vragen te beantwoorden.

Na goedkeuring plannen we de installatie in

U zorgt dat u thuis bent op het afgesproken moment.

Uw nieuwe installatie wordt vakkundig geïnstalleerd

U krijgt ook de nodige uitleg.

U krijgt uw factuur voor de uitgevoerde werken

We blijven beschikbaar voor vragen en nazorg.

Welke warmtepompen bestaan er?

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verwarmt het water voor sanitair gebruik (zoals de douche of de keukenkraan) met dezelfde technologie die wordt gebruikt bij een warmtepomp voor verwarming. Het is een aparte boiler die je alleen voor je warm water kan gebruiken en heel energiezuinig is, omdat het de warmte in de lucht gebruikt om je water op te warmen. Met een warmtepompboiler verbruik je snel tot 3 keer minder stroom om je water op te warmen. Zeker met zonnepanelen is dit een interessante manier op je warm water te verwarmen.

Lucht/lucht-warmtepomp of airco

Een lucht/lucht-warmtepomp die zowel kan verwarmen als koelen, of een airco die enkel dient om te koelen? Wij zorgen ervoor dat het klimaat in uw woning altijd aangenaam blijft op de meest energie-efficiënte manier. Een single-split of een multi-split opstelling, met muur gemonteerde of vloer gemonteerde binnen unit? Wij leggen het allemaal uit en kiezen met u welke oplossing het best aan uw noden voldoet en bij uw budget past.

Wil u uw elektrische accumulatie verwarming of individuele kachels vervangen op een duurzame en kost-efficiënte manier? Dan is een airconditioning of lucht/lucht-warmtepomp zeker ook een te overwegen oplossing.

Lucht/water-warmtepomp

Deze warmtepomp vangt de warmte van de buitenlucht op en brengt deze over naar het watercircuit van de woning voor het sanitair water en de vloerverwarming. Net als een split airco kunnen sommige warmtepompen lucht/water in de zomer ook gebruikt worden als airconditioning. Een warmtepomp lucht/water kan namelijk omkeerbaar zijn: de luchtstroom kan warm of koud zijn. Let wel, afkoelen verbruikt energie.

Water/water-warmtepomp

Een water/water-warmtepomp wordt ook wel een volledige warmtepomp genoemd. Ze werkt net als een airco op stroom. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem of het grondwater en zet dat om in een bruikbare binnentemperatuur. Dit type warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en warm water. Voor warm water heeft de warmtepomp een voorraadvat.

De werking van de water/water warmtepomp is te vergelijken met de werking van een koelkast. Een koelkast koelt doordat er warmte wordt verzameld in de koelkast en aan de buitenkant wordt afgegeven. Hierdoor is het achter een koelkast altijd wat warmer. Een water/water warmtepomp doet het omgekeerde. Ze verzamelt warmte uit de bodem of het grondwater en geeft deze af in de woning. De temperatuur van de bodem hoeft hiervoor niet warmer te zijn dan in huis. Een warmtepomp kan ook warmte uit de bodem halen wanneer het buiten koud is.

Grond/water- of geothermische warmtepomp

Dit type warmtepomp recupereert warmte uit de grond. Dat betekent dat een horizontale convector van de warmtewisselaar op ongeveer 60 cm diepte moet worden ingegraven of voor de geothermische versie dat de warmte uit verticale putten moet gehaald worden die tientallen meters diep geboord moeten worden (verticale warmtewisselaar). Met dit soort installatie kunnen je woning en het sanitair water verwarmd worden, maar je hebt er wel een groot terrein, zoals een stuk tuin, voor nodig.

Hybride warmtepomp

Net zoals een hybride wagen, combineert een hybride verwarming meerdere energiebronnen. Meestal gas (soms ook mazout) en elektriciteit. Want in feite combineert een hybride verwarmingsketel een condensatieketel met een warmtepomp.

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor het grootste deel voor de verwarming in jouw woning. De cv-ketel zorgt voor warm water in de badkamer en keuken en springt bij voor verwarming als het buiten erg koud is.

Een hybride warmtepomp heeft een buitenunit die lijkt op een airco. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af in de woning. De buitentemperatuur hoeft hiervoor niet warmer te zijn dan de binnentemperatuur.

Waar kan ik meer info krijgen over warmtepompen?

Antwerpen-Moerbeke

Kruisstraat, 48 – 9180 Moerbeke

Vraag het ons
Fleurus

Rue le Campinaire, 154 – 6240 Farciennes

Vraag het ons
Gent

Steenweg 229 E – 9810 Eke

Vraag het ons
Luik

Parc Ind. des Hauts-Sarts, 1re Avenue 115-117 – 4040 Herstal

Vraag het ons
Nijvel

Rue de l’Industrie 17A – 1400 Nivelles

Vraag het ons

“Het mooiste aan deze job is het samenwerken met collega’s die leven voor tevreden klanten. Van de vakmannen op de baan tot de medewerkers op bureau. Ik hoop dat we er nog eens 60 jaar bij kunnen doen!”

Christoph Pfyffer – Directeur

Stel ons uw vraag

Contacteer ons voor meer informatie of voor een offerte

Contact opnemen