Verwarming van uw sanitair water
De productie van sanitair warm water is, net als verwarming, een grootverbruiker van energie. Voor een huishouden vertegenwoordigt dit gemakkelijk tussen de 15 en 20% van de jaarlijkse energiebehoefte voor verwarming. In een tijdperk van dure energieprijzen is het noodzakelijk om effectieve en winstgevende manieren te overwegen om het verbruik te verminderen zonder alle comfort te moeten opgeven. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, afhankelijk van de beschikbare energiebron. Van directe opwarming met de gas ketel tot een super efficiënte warmtepompboiler, we vergelijken de opties samen met u en helpen u te kiezen in functie van de technische mogelijkheden, uw noden en uw budget.
De SENEC-aanpak
Om kwaliteit te garanderen, gaan we altijd op dezelfde manier te werk.
Welke oplossingen bestaan er voor het opwarmen van sanitair warm water?
Warmtepompboilers
Een warmtepompboiler is een duurzaam alternatief voor een elektrische boiler of voor een gewone boiler die verwarmd wordt door je cv-ketel. Dit systeem haalt energie uit de omgevings- of buitenlucht: de warme lucht wordt aangezogen om je sanitair warm water op te warmen en de koude lucht wordt opnieuw uitgestoten. Een warmtepompboiler heeft veel minder energie nodig en is dus een pak zuiniger. Je kan deze boiler ook koppelen aan je verwarmingsketel of aan zonnecollectoren. De aankoopprijs ligt hoger dan een elektrische boiler, maar wel lager dan een zonneboiler. Door de besparing op het energieverbruik is deze meerkost wel snel terugverdiend. Wil je hetzelfde comfortniveau behouden als met een elektrische boiler? Dan heb je een groter volume nodig voor je warmtepompboiler. Voor een gemiddeld gezin volstaat eentje met een volume van 200 tot 250 liter op 45 graden.
Geisers of doorstroomtoestellen
Geisers of doorstroomtoestellen werken op gas of elektriciteit. Kenmerkend voor deze toestellen is dat ze pas in werking treden als de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Het kan soms even duren voordat er warm water uit je kraan komt. Het maximale debiet, dat afhankelijk is van het beschikbare vermogen, is voor zulke toestellen van groot belang. Bij een te klein vermogen duurt het namelijk te lang om grote hoeveelheden warm water af te tappen. Het voordeel? De toestellen verbruiken weinig of geen energie als er geen vraag naar warm water is. Ze zijn ook zeer geschikt wanneer er weinig ruimte beschikbaar is.
Warmwaterboilers
In een boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur gehouden. Het voordeel is dat die volledige voorraad in het algemeen sneller afgetapt worden dan bij een geiser. Ook levert het geen enkel probleem op om warm water te krijgen als je de kraan slechts gedeeltelijk opendraait. Het nadeel van een elektrische boiler, of een boiler die gevoed wordt met een warmtepomp, is dat hij niet onbeperkt warm water levert. Als de voorraad op is, kan het dus even duren vooraleer het water weer op temperatuur is. Bij de ene boiler kan dat uren duren, bij een andere gebeurt dat op een kwartiertje tijd of minder. Het correct kiezen van de boilerinhoud in functie van je noden is hier dus belangrijk. Bij een boiler die aangesloten is op je cv-installatie is dit niet het geval: de ketel zal dan snel bijverwarmen zodat je altijd warm water hebt. De meest voorkomende oplossing in België zijn de aardgasketels. De recente hoogrendementketels halen ook een hoge energie-efficiëntie waardoor het vervangen van een oude ketel gemakkelijk een energiebesparing oplevert van 30%. Alhoewel eerst een huis goed isoleren altijd aangeraden is, kan een nieuwe gasketel zonder probleem in een minder goed geïsoleerd huis geplaatst worden, zolang er een gasleiding is voorzien in de straat. Is dat niet zo, dan moet er een propaantank worden voorzien.
Zonneboilers
Wil je op een duurzame manier je sanitair water opwarmen? Dan kan je een zonneboiler installeren. Dit kan zowel in een nieuwbouw als bestaande woning. Dit is wel een grotere investering dan een gewone boiler. In ons land kan de zon ons voorzien van meer dan de helft van de energie die nodig is om het sanitair water op te warmen. Omdat de zonneboiler niet altijd voldoende warm water kan leveren door een tekort aan zon, is dit systeem niet autonoom. Er moet dus altijd een extra systeem voorzien worden als back-up.