Regelmatig onderhoud van uw ketel en degelijke revisies van een verwarmingsinstallatie zorgen voor een optimaal rendement en zuinig verbruik. Investeren in een vakman leidt dus tot een besparing op de jaarlijkse verwarmingskost en beperkt het risico op eventuele defecten.
Zolang uw verwarmingsinstallatie goed werkt, denkt u waarschijnlijk niet aan een onderhoudsbeurt. En toch is dat geen overbodige luxe. Gevaar schuilt soms in een klein hoekje en de financiële gevolgen zijn niet mals. Dankzij een geregeld onderhoud neemt u geen onnodige risico’s en draagt u bij aan de optimale prestatie van uw stooktoestel. Kortom, regelmatig laten nakijken is de beste garantie voor een goede werking van uw ketel én uw veiligheid. Pas wanneer er iets hapert wordt de technicus gebeld en dan moet die natuurlijk onmiddellijk ter beschikking staan voor een onderhoud dat meestal heel wat meer tijd in beslag zal nemen dan normaal. En dat kan vermeden worden.
Een regelmatig onderhouden ketel verbruikt zo’n 5% minder energie. Zo bespaart een gemiddeld gezin al snel €60-100 per jaar. Ook pannes worden vermeden: tijdens het onderhoud kan de technieker kleine defecten opsporen en grotere herstellingskosten vermijden.
Je bespaart 5% op je verwarmingskosten per jaar met een goed onderhouden ketel
Voorkomen is beter dan genezen
Een CO-vergiftiging of een schouwbrand, u mag er niet aan denken. Toch? Het kleur- en geurloos gas dat zich manifesteert in uw woning kan het gevolg zijn van een slecht onderhouden ketel. En ook woningbranden ontstaan vaak door een verkeerd gebruik of een ontoereikend onderhoud van het toestel. Het zijn situaties die u koste wat kost moet vermijden. Een regelmatig onderhoud inplannen is dan ook ten zeerste aangeraden.
Geeft uw ketel een foutmelding of komt er geen warm water uit de kraan? Vriest het buiten en doen uw radioteren het niet? Verschrikkelijk toch! In bovenstaande gevallen heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met een defect. In het beste geval kunt u zelf een oplossing vinden, maar in de meeste gevallen schakelt u best een vakman in. Dat u vakkundig geholpen wordt, daar kunt u van op aan, maar hoelang de herstelling zal duren, is onduidelijk. Om storingen en wellicht lange herstellingen te vermijden, gaat u dus beter preventief te werk.
Kosten lopen hoog op
Ook uw portefeuille ligt u nauw aan het hart. Naast het feit dat een herstelling lang kan aanslepen, ontvangt u achteraf vaak een pittige rekening. Door uw ketel regelmatig van onderhoud te voorzien, vangt u twee vliegen in één klap. U vermijdt enerzijds hoog oplopende herstellingskosten en anderzijds dalen uw verwarmingskosten omdat uw toestel gewoonweg zuiniger werkt. Wist u dat een onderhouden ketel zo’n 5% minder energie verbruikt? In dat opzicht bespaart een gemiddeld gezin al snel enkele tientallen euro per jaar. Tot slot verlengt elk onderhoud de levensduur van uw toestel, waardoor u de kosten van een nieuwe installatie kunt voorkomen of even uitstellen. Schuif het onderhoud van uw ketel dus niet op de lange baan, en bewijs uzelf en uw portefeuille een grote dienst.
Een regelmatig nazicht is verplicht
Uw centrale verwarming is het kloppende hart van uw woning. Het is dan ook niet vreemd dat het tijdig laten controleren en onderhouden van uw ketel dan ook wettelijk verplicht is, voor zowel particulieren als bedrijven. Hoe vaak uw installatie een nazicht moet krijgen, hangt af van het type brandstof waarmee u verwarmt. Indien uw toestel op stookolie of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) werkt, dan zal een erkende technicus uw installatie jaarlijks evalueren en onderhouden. Als u beschikt over centrale stooktoestellen op gas, dienen deze tweejaarlijks een onderhoudsbeurt te krijgen.
Elk onderhoud verlengt de levensduur van uw ketel, en dat is goed nieuws voor uw portefeuille. En niet onbelangrijk: u bent in orde. Het is immers wettelijk verplicht om uw mazoutketel elk jaar, en uw gasketel elke 2 jaar te laten nakijken. Stel het onderhoud van uw ketel dus niet uit en bewijs uzelf een grote dienst.
Regelmatig onderhoud van uw ketel door een specialist
Doe altijd een beroep op een gecertificeerd specialist wanneer uw verwarmingsketel toe is aan een onderhoud. Het is geen goed idee om dit zelf trachten uit te voeren. Elke fabrikant en elk model heeft immers specifieke kenmerken en procedures die men moet respecteren. Ook wanneer er een bepaald onderdeel in uw ketel defect is, raden we af om dit op eigen houtje te vervangen. Bovendien voert een erkend onderhoudstechnicus zoals Senec ook altijd een aantal tests uit zodat u een attest ontvangt.